×

Du har ingen varer i din indkøbskurv.

Gode råd til dig med brændeovn

Tænder du rigtigt op i brændeovnen?

Korrekt optænding er vigtig for både miljøet og for, at du får den mest optimale forbrænding af dit brænde. Du mindsker partikelforureningen med 80 % i optændingsfasen, hvis du gør det korrekt. (Kilde: Miljøstyrelsen)
Skorstensfejerens bedste råd for korrekt optænding, der virker perfekt hver gang, og som samtidig hjælper dig med at få den mest effektive varme ud ad dit brænde:
  • Fyr op fra toppen og ikke fra bunden. Fyld et par stykker af de større stykker brænde eller træbriketter i bunden og læg mindre stykker optænding på ca. 2 x 2 cm i toppen. Så skal der ikke bruges unødig energi på, at varme det store brænde op, inden der udvikles et godt bål. Det sikrer også, at røggasserne bliver brændt af, og at du minimerer tilsodning af ruderne.
  • Brug altid godt med luft i starten for at få varmet ovn og skorsten op. Lad evt. lågen stå lidt på klem til ilden får ordentlig fat.
  • Når bålet er godt i gang, kan du skrue ned for luften, men ikke mere end der stadig er flammer, der flakker stille og roligt i brændet.
  • Det gode tidspunkt at fylde nyt brænde på er, når der er et godt glødelag i ovnen. Giv gerne fuld luft indtil, der igen er gang i bålet. Åben lågen langsomt for at undgå gløder i at flyve rundt.
  • Grankogler er super gode til optænding, så går du en tur i skoven, så er det bare at samle ind. Når koglerne er helt tørre, kan du bruge dem.
  • Dit brænde bør ikke have en fugtighed på over 18 %, når du skal bruge det. Har du ikke en fugtighedsmåler, kan du smøre lidt opvaskemiddel eller en spytklat på i den ene ende. Pust i modstatte ende. Dannes der bobler, er det tegn på, at dit brænde er tørt nok.

Hvad gør du med tilsodede ruder?

Tilsodede ruder er et resultat af for dårlig forbrænding, fugtigt træ eller træ af ringe kvalitet. Sørg derfor altid for at tænde korrekt op, bruge træ med en fugtighed på under 18 % og brug rent træ, der ikke er tilsat lim, maling og lignende. 

Korrekt tilførsel af luft er også en væsentlig faktor, når du fyrer i brændeovn. Skrues der for meget ned for luften, forringes forbrændingen og du får både tilsodede ruder, skorsten og udleder flere skadelige partikler.

Tip: Er ruderne alligevej blevet tilsodet, rengøres de let, når brændeovnen er afkølet, med lidt vand på avispapir dybbet i lidt aske. Så har du igen helt rene ruder og kan nyde synet af flammerne i brændeovnen.